Klice

 Klice su veoma ukusne i ljekovite. Od davnina se koriste kao lijek. Jer su mnogo bogate nutritivnim vrijednostima. Na našem području se od skora, počinju da nalaze kao dodatak salatama u skupim restoranima. Dok u drugim zemljama se često konzumiraju, jer su veoma zdrave.



Klice su bogate vitaminima i mineralima. Vitaminom A, vitaminom B, vitaminom C, vitaminom E. Klice sadrže masne kiseline, vlakna, enzimi, minerale. Pomažu kod mnogih zdravstvenih problema. Sprečavaju nastanak osteoporoze, jačaju funkciju jetre, stabilizira razinu šećera u krvi, jača srce, čisti organizam od toksina...


Klice možete sami uzgajati ili kupiti već uzgojene klice. Ali u svakom slučaju bolje je, da ih Vi sami uzgajate. Jer veoma lako se uzgajaju, brzo rastu i uvijek imate svježe klice za salatu i zdrav obrok.


 

Klice koje možete uzgajati sami od sjemenki suncokreta, pšenice, kukuruza, riže, soje, zob, raž, grašak, brokule, kupusa, mrkva, špinat, luk, rotkvice, salata, badem, lješnjak, kikiriki... Zavisno šta sadite, klice imaju drugačiju boju, ukus, izgled malih listića, koji se tek razvijaju. Klice možete koristi za zdrave slatkiše, kao dodatak domaćem sladoledu od avokada ili malina. Koji Vi sami spremite. Za voćne salate, kupove... Veoma dobro se slažu uz sve vrste povrća, u salatama sa piletinom, ćuretinom, ribom. Prepustite se mašti na volju i uživajte spremajući zdravu hranu. 

Uživajte!



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Maslac i med

Ćurta

Med i badem