Kafa od žira

Priroda je velikodušna prema nama a mi smo veoma sebični jer je ne čuvamo i zagađujemo na razne načine. Ali sada bih se posvetila jednoj veoma lijepoj temi. Da li ste znali da od žira možete napraviti kafu? Veoma je ukusna. U šumi se nalaze razni plodovi od kojih čovjek može da preživi. Konzumiranjem raznih plodova koji se nalaze u šumi.  Gljive, šumske jagode, kupine, srijemuš, drijenjak, lješnjak, šipak, glog, žir... 




Žir raste na hrastu. Prije se samo koristio kao stočna  hrana. Ali je također poznato da u jesen, kada se žir nalazi na zemlji sakuplja se i od njega se može praviti brašno i kafa. Kafa od žira se smatra organskom kafom i može se pronaći u radnjama, koje prodaju zdrave  proizvode.


 Ovu kafu možete sami da napravite. Tako što je potrebno da odete u šumu. Da sakupljate smeđe plodove odnosno žir. Da ga otvorite, osušite, ispržite kao što se nekada davno pržila sirova kafa. Kada ispržite žir onda ga sameljite i dobit ćete veoma ukusnu, zdravu kafu. Koja je veoma ljekovita i ukusna. Ako do sada niste probali kafu od žira, sada je prava prilika da to učinite jer ovu kafu možete kupiti ako ne želite da berete žir u šumi.



 Kada pijete kafu od žira uopšte nema razlike niti možete prepoznati da je u pitanju žir a ne zrno kafe. Jer ima istu onu gorčinu kao i kafa. Priprema se na isti način kao i obična kafa. Možete po želji dodati šećer, mlijeko, šlag ili je popiti onako crnu i gorku.
Uživajte!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem