Značaj cvijeća u našem domu

Proljeće je idealno godišnje doba za ljubitelje cvijeća, prirode, zelenila... 
Sada kada je priroda u jeku sezone cvijetanja raznih što samoniklih cvijetova, što onih koje sa namjerom uzgajamo. Treba da uživamo u pogledu na cvijetne livade. Jer na taj način najviše pomažemo sebi. 




Jer od davnina je poznato da cvijeće pozitivno utječe na naše raspoloženje.  Cvijeće također ima terapeutsko dejstvo, jer putem jakog mirisa, koji posjeduje smiruje i opušta naše živce. Pored toga što naš ambijent čini lijepim  i mi se osjećamo lijepo jer nas mirisi, oblik, raznovrsne boje cvijetova relaksairaju i opuštaju. Baš iz tog razloga mnogi Spa centri posjeduju egzotično cvijeće, koje ima jak miris. Ili niježnu suptilnu orhideju. 



Sviježe cvijeće se u savremenom kulinarstvu veoma često koristi. Kao dekoracija na tortama, kolačima, dodatak u salatama sa svježim povrćem. Nezaobilazan je cvijet od tikvice, koji se puni sa sirom. To je jedan od najtraženijih cvijetova u kulinarstvu. 



U svakom slučaju sadite cvijeće. Takmičite se međusobno tko će od Vas da ima ljepši i bogatiji vrt, baštu, dvorište ili tarasu sa što više raznovrsnijih i šarenijih cvijetova. Na taj način doprinosimo očuvanju okoliša i stvaramo mnogo ljepše mjesto za stanovanje. Jer svaka posađena biljka ima veliki uticaj na stvaranje prijatnijeg i opuštenijeg mjesta na kojem boravimo mi i naši ljubimci. Biljke pročišćavaju zrak. Tako da sadite biljke i uživajte u njihovoj ljepoti.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem