Artičoka

Artičoka je veoma ljekovita biljka. Njen plod se koristi, kao povrće za pripremu raznih ukusnih salata, kao dodatak glavom jelu ili kao glavno jelo uz drugo povrće. Pored toga što se konzumira kao povrće za ishranu, od nje se prave kapi, lijekovi, čajevi. Jer je veoma ljekovita. U daljem tekstu, saznati ćete kod kojih svih zdravstvenih problema ona uspješno pomaže i djeluje.



Artičoka je biljka, koja raste u zemljama gdje vlada mediteranska klima. Biljka može da naraste u visinu do dva metra. Listovi su joj dugački, špicasti, zelene su boje. Plod se krije u sredini biljke. Plod po malo podsjeća po obliku na šišarku. Plod je krupan, zelene boje, unutrašnjost ploda je bijele boje sa dijelovima ljubičaste boje. 



Artičoka je bogata vitaminima i mineralima. Pomaže kod mnogih zdravstvenih oboljenja. Kao što su bolesti žuči, jetre, korisna je kod ciroze jetre, pomaže kod žgaravice, nadutosti, bolova u trbuhu,  ublažava mučninu, snižava razinu lošeg kolesterola...




Ako do sada niste probali nikakve specijalitete od artičoke, sada imate dovoljno velike razloge da probate ovo mediteransko povrće. Koje je poznato i cijenjeno od davnina zbog svojih ljekovitih svojstava. Sada kada znate da je artičoka zdrava i ukusna, ništa Vas ne sprečava da je probate.
Uživajte!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Maslac i med

Ćurta

Med i badem