Čičoka

Čičoka je veoma ljekovita biljka. Koja uspijeva i na našem području. Još se u nekim krajevima naziva divlji krompir, grmoljasti suncokret, morska repa... 




Čičoka može da naraste u visinu do pet metara. Stablo je zelene boje, sa malim zelenim listićima. Cvijetovi su žute boje. Jako su lijepi. Neki ljudi ih uzgajaju, kao ukrasno bilje u dvorištu. A nisu ni svjesni da je korijen ove biljke jestiv i veoma zdrav. Korijen ima nepravilan oblik. Tanku koru, koja se veoma lako skida. Unutrašnjost je svijetlo žute a ponekad i bijele boje. Korijen se koristi za spremanje raznih jela kao što su pite, variva, krem čorbe, kao zdravi čips, kao prilog uz sve vrste mesa.




 Čičoka pomaže u prevencije zloćudnih crijevnih bolesti, štiti srce, jača imunitet, reumatskih bolesti, kostobolje, artitisa, reumatskog artritisa. Povoljno djeluje na osobe, koje imaju problema sa dijabetesom, alergijama, anemije, bolesti krvi i krvnih žila.... 
Čičoka je bogata vitaminom C, vitaminom  D, vitaminom A,  vitaminima B skupine. Bogata je i mineralima kalija, fosfora, magnezija, željezo.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem