Paradajz
Paradajz
Paradajz je veoma ukusan i bogat ljekovitim svojstvima. Svi smo mislili da paradajz pripada skupini povrća. Međutim neki tvrde da je paradajz voće. Da li pripadao skupini voća ili povrće, veoma je ukusan i zdrav. Može se jesti svjež, kuhati sos čuveni od paradajza, neki ga suše, konzerviraju. Lako ga možete uzgojiti i jesti zdravu hranu.
Opis biljke
Paradajz je jednogodišnja biljke. Stablo je zelene boje, cvijet je žute boje. Iz cvijeta se razvija plod. Mala zelena bobica, koja vremenom raste. Kada je zrela tada je crvene boje. Unutrašnjost ploda je bogata sjemenkama. Plod je sočan i mesnat.
Ljekovita svojstva
Paradajz je bogat vitaminima i mineralima. Pomaže kod raznih zdravstvenih problema astme, alergija, smanjuje krvni pritisak, povoljno djeluje na srce, kožu, nervoze, napetosti, kašlja, jača imunitet, otvara apetit, čisti organizam od toksina.
Recepti
Paradajz se može koristiti u raznim jelima. Možemo ga kuhati zajedno sa drugim povrće, tjesteninom, praviti sos, umak, paradajz čorbu, neizostavan je dodatak pizzi, salatama.
Uživajte!
Paradajz je veoma ukusan i bogat ljekovitim svojstvima. Svi smo mislili da paradajz pripada skupini povrća. Međutim neki tvrde da je paradajz voće. Da li pripadao skupini voća ili povrće, veoma je ukusan i zdrav. Može se jesti svjež, kuhati sos čuveni od paradajza, neki ga suše, konzerviraju. Lako ga možete uzgojiti i jesti zdravu hranu.
Opis biljke
Paradajz je jednogodišnja biljke. Stablo je zelene boje, cvijet je žute boje. Iz cvijeta se razvija plod. Mala zelena bobica, koja vremenom raste. Kada je zrela tada je crvene boje. Unutrašnjost ploda je bogata sjemenkama. Plod je sočan i mesnat.
Ljekovita svojstva
Paradajz je bogat vitaminima i mineralima. Pomaže kod raznih zdravstvenih problema astme, alergija, smanjuje krvni pritisak, povoljno djeluje na srce, kožu, nervoze, napetosti, kašlja, jača imunitet, otvara apetit, čisti organizam od toksina.
Recepti
Paradajz se može koristiti u raznim jelima. Možemo ga kuhati zajedno sa drugim povrće, tjesteninom, praviti sos, umak, paradajz čorbu, neizostavan je dodatak pizzi, salatama.
Uživajte!
Primjedbe
Objavi komentar