Mladi luk

Mladi luk

Mladi luk je veoma zdrav i ukusan. Kada nastupi proljeće, tada se sadi luk, da bi se tokom ljetnih dana moglo uživati, u svježem luku. U nekim zemljama ovaj luk, se još i zove proljetni luk. Bogat je vitaminima, mineralima. Uživajte u svakom zdravom obroku, jer zdravlje ulazi na usta. Ako jedete zdravu hranu, bit ćete zdravi. A luk je veoma dragocjen za naše zdravlje, posebno nakon duge zime. Luk čisti naše tijelo i vraća nam energiju.




Opis biljke

Mladi luk se sadi dosta rano. Već početkom marta mjeseca, sve zavisno gdje se sadi. Iz glavice se razvijaju zeleni listovi, koji su aromatični, a glavica je bijele boje.


Ljekovita svojstva

Mladi luk je veoma zdrav. Čisti tijelo od toksina, jača imunitet, čisti krv, smanjuje rizik od srčanih bolesti, smanjuje napetost, pomaže kod reuma, astme.Bogat je vitaminom C, vitaminom K, vitaminom A.


Recepti

Mladi luk nije prisutan, tokom cijele godine na našoj trpezi. Zato treba iskoristiti priliku, i u proljeće uživati u mladom luku. Koji se odlično slaže, u sve salate sa krastavcem, paradajzom, sirom, mesom. Na bilo koji način da ga konzumirate činite veliku korist svome organizmu.
Uživajte!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem