Sok od ljubičice

 Proljeće je najljepše doba godine za mene. Tada se priroda budi,sve cvijeta,lista... Ja koja sam velika zaljubljenica, prirode i prirodnih ljepota ovo godišnje doba, je idalno za mene. Mogu više vremena da provodim u prirodi, da berem prve vijesnike proljeća šafran, visibaba,jagorčevine, ljubičice... Volim kada prođem ispod izbeharalog voća,  pa me opije ljepota i miris behara. Nema ništa ljepše za vidjeti, kada latice roze ili bijelog behara padnu po mladoj zelenoj travi, a ispod tih bijelih latica se vide male ljubičaste ljubičice. Koje su veoma lijepe, imaju divan miris a mnogo su ljekovite.



Ljubičice su vijesnici proljeća. Rastu na livadama, gdje je sunčano i toplo. Ne vole sjen niti hlad od drveća. Postoje bijele i ljubičaste ljubičice.  Da li ste probali sok od ljubičice? Ako do sada niste, ovo Vam je idalna prilika da napravite domaći sok od ljubičice. Jer sada su ljubičice u punom cvatu i idealna je prilika da odete i berete ljubičice. Jer ćete učiniti veliku korist Vašem zdravlju. Šetnja kroz šumu i boravak u prirodi povoljno djeluju na naše raspoloženje i bolji san. Sok od ljubičice možete kupiti u bolje opremljenim radnjama ali toplo Vam preporučujem, da ga sami skuhate, jer se lako sprema a ljepši je osjećaj, kada Vi sami uberete cvjetiće, pa ih pretvorite u aromatični, zdravi, sok.



Ljubičica je mnogo ljekovita biljka. Pomaže kod mnogih oboljenja reumatizma, glavobolje, upala pluća, slabovidnost, proširenih vena, umornih nogu, proljetnog umora, upale grla,nervoze, nesanice, povoljno djeluje na kožu, kosu, nokte.



Sok od ljubičica se lako sprema. Potrebno je da naberete procvjetale ljubičice 100g, da ih operete,prelijete ih sa 200ml vrele vode, ostavite da ostoje tako preko noći, ujutru izgnječite cvjetiće, procijedite sok. Dodajte med ili šećer po želji i ostavite sok u frižder. Sok prije konzumiranja obavezno razblažite sa vodom. Na veoma lagan način ste dobili zdravi, aromatični sok,koji je veoma ukusan, zdrav, bez konzervansa, očaravajućeg mirisa,lijepe ljubičaste boje. Divno osvježenje za tople proljetne i ljetne dane.

 Uživajte!




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem