Tropska marelica

 Postoje mnoge vrste voća i povrća o kojima se veoma malo zna. Neke sorte voća su nam i danas velika nepoznanica ali svako voće i povrće u sebi sadrži razne vitamine i minerale, ne bi trebalo da zbog neznanja ili zbog toga što nismo navikli da eksprmkntišemo da ne probamo, neke nove sorte voća i povrća, koje se nalaze na tržištu. 



Tropska marelica raste kao listopadno drvo. Listovi su zelene boje. Cvijet je bijele boje , iz cvijeta se razvoja mali plod. Koji vremenom raste, razvija se, dok ne postane okrugla bobica. Koja kada sazrije ima tanku ljusku svijetlo smeđe boje. Utrašnjost ploda je narandžaste boje. U plodu se nalaze sjemenke, smede boje. Unutrašnjost je veoma ukusna i slatka.




Tropska marelica je veoma ukusna. Ovo voće ima veoma lijep miris i ukus. Tropska marelica ima ukus manga i marelice. Zbog takvog lijepog ukusa se veoma često koristi za spremanje raznih smoothie, sladoleda, kremastih delijica, koktela, đemova, za spremanje torti, kolača, voćnih salata.


Tropska marelica je bogata ugljikohidratima, mastima, proteinima, vitaminom A, Tiamin B1, Riboflavin B2, Niacin B3, Patotenskakiselina B5, vitamin B6, Folat B9, vitamin C, kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij, natrij, cink. Ovo voće pomaže kod očnih bolesti, dijareja, probavnih problema.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem