Vijesnici proljeća

Proljeće je najljepše godišnje doba, kada sve cvijeta, lista i budi se nakon duge i hladne zime. Nakon hladnog bijelog sniježnog pokrivača priroda sa prvim zracima sunca počinje da se budi. Šuma i livada postaje bogatija sa malim bijelim visibabama, ljubičastim kaćuncima ili šafranom, žutom jagorčevinom.





 Ako u šumi ili na livadi ima snijega ove snažne, otporne i jake biljke se probijaju između zaleđenog lišća da bi svojom ljepotom obradovale prolaznika kroz šumu. Jer svako voli cvijeće i cvijeće izmami osmijeh i radost na lice kada vidimo prve vijesnike proljeća. Pčele polako idu u ispašu na ove cvijetiće. 



O visibabi kruže mnogi mitovi i legende ali ovaj bijeli cvijet sa suptilnim mirisom je veoma dekorativan i lijep. Kaćunak ima lijepe, njiježne latice, koje su ljubičaste boje, veoma je izdržljiv pa čak i ako opet padne snijeg ovaj cvijet neće se uništiti od hladnoće.



 Jagorčevina je bogata svijetlo žutim cvijetićima a ona ima i ljekovita svojstva. Ovo cvijeće treba cijeniti, poštovati, voliti jer ono raste samo jednom u godini i donosi nam radost i najavljuje lijepo proljeće.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem