Ljekovito bilje

Naše znajnje o ljekovito bilju je veoma malo. Koliko puta se znalo desiti da prođemo pored neke biljke ili da je čak zgazimo a da ne obratimo nimalo pažnje na nju. Jer mnogi će reći, ma to je samo obična trava, koju treba pokositi. A nismo ni svjesni da je ta biljka veoma uticajna u  biljnom svijetu i da pomaže kod mnogih zdravstvenih problema. 



Na raznim mjestima rastu, mnoge ljekovite biljke. Neke biljke rastu samo na planinama, neke rastu pored mora,  rijeka, neke u šumama a neke čak i na sjevernom polu. Priroda je darežljiva ljudima i te biljke su hrana životinjama, a od tih životinja mi pijemo mlijeko koje je zdravo i pomaže kod mnogih zdravstvenih problema. 


Pčele sakupljaju polen i prave med od tih ljekovitih trava. A čovjek bere ljekovito bilje i od njega pravi čaj, melem, kreme, balzame, kupke. Da bi ste brali ljekovito bilje, morate obratiti pažnju gdje berete biljke. Morate biti veliki poznavalac biljke koju berete, da znate kada je pravo vrijeme da se ona bere, u kojoj sedmici cvijetanja, u koje doba dana berte biljku i najvažnije da se biljka nalazi na čistom mjestu, što dalje od ulice i svih drugih zagadživača.


 A kada biljke donesete kući trebate ih pravilno osušiti. Volite prirodu, cijenite svaku biljku i čuvajte okolinu od nepotrebnog zagađivanja. Jer biljke nam stvaraju kisik bez kojeg je život nemoguć a i od velikog su značaja za životinje, insekte. Prirodne ljepote su ukras cijeloga svijeta.
Uživajte!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem