Sir gorgonzola

Gorgonzola

Postoje razne vrste sireva, ali samo je jedan gorgonzola sir. Koji se pravi od kravljeg mlijeka. Zbog svoga posebnog mirisa i ukusa. Poznat je u cijelom svijetu. Gorgonzola je italijanski sir, još ga zovu plavi italijanski sir. Postoje razne priče, koje se vežu za ovaj sir. Tačnije kako je nastao ovaj predivni sir.



Opis

Gorgonzola ima crvenu koru. Sredina je mekana, može biti svjetlo žuti boje do plavih prošaranih linija buđi. Ima veoma pikantan i aromatičan ukus. Ako je sir postao smeđe boje, a ukus mu je kiseo i gorak ne treba ga konzumirati.


Recepti

Gorgonzola sir se može koristiti sa povrćem, piletinom. U salatama sa orasima, maslinama, grožđem.
Uživajte!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Maslac i med

Med od metvice

Zlatni kivi