Grah

Grah

Od davnina sa zna za ljekovita svojstva graha. Pored svoji ljekovitih moći, grah je veoma hranjiv. Postoje mnoge sorte graha. Lako se uzgaja, i daje velike količine ploda. Grah je najpoznatija mahuna.




Opis biljke

Grah je jednogodišnja biljka. Sadi se u proljeće, razvija se zelena stabljika, na njoj rastu zeleni listovi, pored listova raste cvijet. Iz cvijeta se razvija mahuna, u njoj vremenom zriju sjemenke, odnosno grah. Može biti raznih boja crvene, bijele, ljubičaste.


Ljekovita svojstva

Grah je bogat vitaminima, mineralima, mastima, bjelančevinama. Bogat je vitaminom C, vitaminom A, vitaminom D, vitaminom B6, kalcij, magnezij. Grah povoljno djeluje na mentalno zdravlje, smanjuje napetost, nervozu, nesanicu, vrtoglavicu, nagle promjene raspoloženja, histeriju, depresiju, čisti krv, jača imunitet.


Recepti

Grah je veoma ukusan i hranjiv. Može se kuhati sa mesom na primjer ovčetinom, suhim mesom, sa drugim povrćem. Na bilo koji način da jedete grah, to činite za svoje dobro zdravlje.
Uživajte!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Maslac i med

Ćurta

Med i badem