Nispero

Danas sam odlučila da Vam pišem o voću, o kojem se jako malo zna na našem podneblju. Naprosto volim da Vam približim neko novo voće i povrće, koje do sada niste probali da to i učinite, jer zašto propuštati priliku da upoznate neke nove ukuse, mirise... Pa da i to novo voće uključite u svakodnevnu konzumaciju sa našim već dobro poznatim voćem i povrćem.



Nispero je voće, koje nam dolazi iz dalekih krajeva. Raste na drvetu. Plod se razvija iz cvijeta, koji ima lijep miris. Listovi su gusti, veliki, zelene boje. Plod je okrugao, narandžaste  boje. U plodu se nalazi sjemenka. Plod je mesnat, sočan. Može se jesti sa korom. Veoma je ukusan. Ukus ploda Nispero je sličan mangu i breskvi, pa je zbog neodoljivog ukusa jako cijenjen i tražen. Može se jesti sviježe ubrano ili ga termički obraditi.


Nispero je bogat vitaminima i mineralima. Povoljno dijeluje na mnoga oboljena. Naročito je dokazano da čaj od ovog voća pomaže osobama oboljelim od dijabetisa. Snižava loš holesterol u krvi, smanjuje napetost, nervozu, razdražljivost, povoljno utiče na naše raspoloženje. Pomaže kod nesanice.



Zbog divnog ukusa i mirisa ovo voće je često prisutno u mnogim sokovima, koktelima, voćnim salatama, sladoledima,  kompotima, džemovima...
Uživajte!



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem