Vodeni špinat
Da li ste znali da postoji vodeni špinat? Koji je veoma ljekovit. Mnogi ljudi nikada nisu čuli za njega a još manje da su bili u prilici da ga probaju. Veoma je neobičan ali ukusan.
Opis biljke
Ovo zeljasto povrće je veoma zdravo. Bogato je vitaminima i mineralima, koji poboljšavaju naše zdravlje. Vodeni špinat raste u određenim uslovima. Da bi uspio da naraste potrebno mu je mnogo vode i vlage. Dosta se razlikuje od špinata koji smo mi navikli konzumirati. Ima uzak i pomalo špicast list, raste kao loza, koja puže po zemlji, cvijet je veoma lijep može biti bijeli ili svijetlo roze.
Ljekovita svojstva
Vodeni špinat je bogat vitaminom A, vitaminom B6, vitaminom B12, vitaminom C, vitaminom D, kalcij, željezo, magnezij, natrij, kalij, ugljikohidrati, dijetna vlakna, bjelančevine. Pomaže kod raznih zdravstvenih tegoba. Čisti organizam od toksina, jača imunitet, pomaže kod srčanih tegoba.Postoje mnoge vrste špinata. U svemu treba imati mjeru i granicu. Pa kada budete spremali jela od ovog špinata radite to jednom u sedmici, jer ovaj špinat ima jako veliku količinu vitamina i minerala. Pa je dovoljno da ga jedemo sam jednom sedmično.
Recepti
Možete ga kuhati u čorbama, sa drugim povrćem, paradajzom, paprikom, praviti salate, uz tjesteninu, sa maslinama, pinjolima, aromatičnim biljkama, piletinom, teletinom, ribom. Kada ga napravite odmah ga pojedite, jer ne valja da se ponovo podgrijava.
Uživajte!
Opis biljke
Ovo zeljasto povrće je veoma zdravo. Bogato je vitaminima i mineralima, koji poboljšavaju naše zdravlje. Vodeni špinat raste u određenim uslovima. Da bi uspio da naraste potrebno mu je mnogo vode i vlage. Dosta se razlikuje od špinata koji smo mi navikli konzumirati. Ima uzak i pomalo špicast list, raste kao loza, koja puže po zemlji, cvijet je veoma lijep može biti bijeli ili svijetlo roze.
Ljekovita svojstva
Vodeni špinat je bogat vitaminom A, vitaminom B6, vitaminom B12, vitaminom C, vitaminom D, kalcij, željezo, magnezij, natrij, kalij, ugljikohidrati, dijetna vlakna, bjelančevine. Pomaže kod raznih zdravstvenih tegoba. Čisti organizam od toksina, jača imunitet, pomaže kod srčanih tegoba.Postoje mnoge vrste špinata. U svemu treba imati mjeru i granicu. Pa kada budete spremali jela od ovog špinata radite to jednom u sedmici, jer ovaj špinat ima jako veliku količinu vitamina i minerala. Pa je dovoljno da ga jedemo sam jednom sedmično.
Recepti
Možete ga kuhati u čorbama, sa drugim povrćem, paradajzom, paprikom, praviti salate, uz tjesteninu, sa maslinama, pinjolima, aromatičnim biljkama, piletinom, teletinom, ribom. Kada ga napravite odmah ga pojedite, jer ne valja da se ponovo podgrijava.
Uživajte!
Primjedbe
Objavi komentar