Čija

Čija sjemenke se koriste od davnina ali su veoma malo prisutne u našoj svakodnevnoj ishrani. Ali u poslednje vrijeme veoma lako je pronaći ove ljekovite sjemenke u svakojoj bolje opremljenoj radnji. I sada nemate izgovora da se ne krenete hraniti zdravo. A što je najvažnije da sačuvamo naše zdravlje. Jer koliko ulažemo u naše zdravlje toliko će nas i služiti.



Opis biljke

Čija sjemenke su poznate već hiljadama godina. I zauzimaju veoma dragocjeno mjesto kada je u pitanju njihova ljekovita svojstva. Ova biljka raste u zemljama gdje vlada tropska klima. Sjemenke su smeđe boje, veoma su korisne za naše zdravlje.



Ljekovita svojstva

Čija sjemenka je bogata vitaminom A, vitaminom B12, vitaminom C, kalcij, željezo, magnezij, natrij, kalij, ugljikohidrati, bjelančevine, masti, zasićene masne kiseline, polinezasićene masne kiseline, mononezasićene masne kiseline, transmasne kiseline.



Recepti

Čija je odlična sjemenka koju možete konzumirati samu jer nema jak miris niti ukus. A također možete sa njom praviti zdrave kolače, hljeb, smuti, odlično se slaže sa malinama, jagodama, borovnicama.
Uživajte!



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem