Salata od lista jagorčevine
Proljeće je idealno godišnje doba u kojem možemo maksimalno da se posvetimo sebi, stvaranju nekih novih zdravih navika i da što više vremena provodimo u prirodi. Okruženi biljkama i na čistom zraku. Kada se već nalazimo u prirodi zašto ne bismo iskoristili to vrijeme da sebi uberemo neke biljke, koje možemo pojesti. I na taj način stvoriti neke nove zdrave navike.
Za početak možete ubrati listove od jagorčevine i od nje možete napraviti zdravu salatu, koja je veoma ukusna i što je najvažnije listovi ove biljke su iz slobodnog uzgoja, što znači da nisu špricani nikakvim pesticidima i drugim štetnim hemiskim dodacima. Koji povoljno utiču na rast i razvoj povrća. Daju veliki prinos, štite od bolesti, insekata ali zato smanjuju nutritivnu vrijednosti voću i povrću. Zato je branje samoniklog bilja veoma dobro za očuvanje i poboljšanje našeg zdravlja.
Prije negoli krenete da sakupljate biljke morate ih dobro poznavati. Jer svaka biljka ima svoju dvojnicu, koja može biti otrovna. Zato budite oprezni. Važno je da biljke berete na čistom mjestu. Daleko od ulice, saobraćaj i svih drugih zagađivača prirode. Jagorčevina spada u grupu biljaka, koje se još nazivaju vijesnicima proljeća. Ova biljka uspjeva u svim predjelima. Postoje mnoge vrste jagorčevine. Nije zahtjevna. Bogata je sa svijetlo žutim cvjetovima. Jako malo je poznato da ova biljka može da opstane čak trideset godina. Listovi, cvijetovi su jestivi. Ako je berete obratite pažnju da tokom berbe ne išupate korijen biljke. Jer ova biljka je ugrožena i ako želimo da se još dugo divimo njenoj ljepoti i da je koristimo za spremanje čajeva, salata pa čak i slatka od cvijetova jagorčevine, moramo paziti da joj ne oštetimo korijen. Da bi mogla ponovno da cvijeta narednog proljeća. Da bi ste napravili zdravu salatu od jagorčevine, potrebno je da uberete zdrave, zelene listove a da predhodno nisu oštećeni od puža ili insekata. Listove dobro operite prije konzumiranja. Možete dodati i po koji cvijetić jagorčevine u ovu salatu. Također možete dodati limunov sok, maslinovo ulje, paradajz,sir.. Prepustite se mašti na volju i uživajte u zdravoj salati.
Važno je znati da osobe koje su alergične na jagorčevinu ne bi trebale da konzumiraju ovu salatu. Boravite što više vremena u prirodi na čistom zraku, sakupljajte biljke jer na taj način mnogo doprinosite očuvanju Vaše zdravlja. Jer većinu vremena će te da provedete u pokretu tragajući za biljkama. A šetnja kroz prirodu ima veoma veliki uticaj na naš cijeli organizam.
Uživajte!
Za početak možete ubrati listove od jagorčevine i od nje možete napraviti zdravu salatu, koja je veoma ukusna i što je najvažnije listovi ove biljke su iz slobodnog uzgoja, što znači da nisu špricani nikakvim pesticidima i drugim štetnim hemiskim dodacima. Koji povoljno utiču na rast i razvoj povrća. Daju veliki prinos, štite od bolesti, insekata ali zato smanjuju nutritivnu vrijednosti voću i povrću. Zato je branje samoniklog bilja veoma dobro za očuvanje i poboljšanje našeg zdravlja.
Prije negoli krenete da sakupljate biljke morate ih dobro poznavati. Jer svaka biljka ima svoju dvojnicu, koja može biti otrovna. Zato budite oprezni. Važno je da biljke berete na čistom mjestu. Daleko od ulice, saobraćaj i svih drugih zagađivača prirode. Jagorčevina spada u grupu biljaka, koje se još nazivaju vijesnicima proljeća. Ova biljka uspjeva u svim predjelima. Postoje mnoge vrste jagorčevine. Nije zahtjevna. Bogata je sa svijetlo žutim cvjetovima. Jako malo je poznato da ova biljka može da opstane čak trideset godina. Listovi, cvijetovi su jestivi. Ako je berete obratite pažnju da tokom berbe ne išupate korijen biljke. Jer ova biljka je ugrožena i ako želimo da se još dugo divimo njenoj ljepoti i da je koristimo za spremanje čajeva, salata pa čak i slatka od cvijetova jagorčevine, moramo paziti da joj ne oštetimo korijen. Da bi mogla ponovno da cvijeta narednog proljeća. Da bi ste napravili zdravu salatu od jagorčevine, potrebno je da uberete zdrave, zelene listove a da predhodno nisu oštećeni od puža ili insekata. Listove dobro operite prije konzumiranja. Možete dodati i po koji cvijetić jagorčevine u ovu salatu. Također možete dodati limunov sok, maslinovo ulje, paradajz,sir.. Prepustite se mašti na volju i uživajte u zdravoj salati.
Važno je znati da osobe koje su alergične na jagorčevinu ne bi trebale da konzumiraju ovu salatu. Boravite što više vremena u prirodi na čistom zraku, sakupljajte biljke jer na taj način mnogo doprinosite očuvanju Vaše zdravlja. Jer većinu vremena će te da provedete u pokretu tragajući za biljkama. A šetnja kroz prirodu ima veoma veliki uticaj na naš cijeli organizam.
Uživajte!
Probao sam salatu od jagorcevine iznenadio sam se koliko je ukusna,cak sam i limuna malo iscjedio,preporucio bi svima da probaju uz rostilj i hladno pivo ili po zelji..sve pohvale za blog...super ste
OdgovoriIzbrišiHvala Vam što ste probali salatu od jagorčevine i što redovno pratite moj rad. U narednom periodu ću pisati još o salatama, pa nastavite da čitate moj blog. Unaprijed hvala.
Izbriši