Crni patlidžan

Voće i povrće je veoma značajno za očuvanje i poboljšanje našeg zdravlja. Veoma sam ponosna što sam pisala neobičnom i pomalo nepoznatom voću i povrću. O kojem se veoma malo zna. Također crni patlidžan je veoma nepoznat na našim prostorima.



Opis biljke

Crni patlidžan se razvija iz cvijeta kao i ostali patlidžani. Plod može da bude okrugao ili duguljast. Sve zavisno od sorte patlidžana. Kora je ljubičaste boje a zbog crne patljice je i dobio naziv crni patlidžan. Bogat je mesom, ako ga rasječete i ostavite nekoliko minuta njegovo bijelo meso će pocrniti. Zato je potrebno ga obraditi.







Ljekovita svojstva

Crni patlidžan pospješuje rad srčanog mišića, izbacuje toksine iz organizma, povoljno djeluje na kožu, kosu, povoljno utiče na krvni pritisak. Bogat je vitaminima, mineralima, masti, bjelančevine,ugljikohidrati.





Recepti

Crni patlidžan se može korisitit u raznim kombinacijama. Možete ga konzumirati sa raznim vrstama mesa kao što su janjetina, teletina, piletina. Ako do sada niste probali crni patlidžan, pravo je vrijeme da to učinite!
Uživajte!



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem