Pitaya žuta

 Pitaya je veoma ukusno i neobično tropsko voće. Koje je bogato vitaminima i mineralima. Posjeduje veoma lijep i osvježavajući ukus. Zbog kojeg je ovo voće veoma cijenjeno. Postoje razne vrste pitaye roze pitaya čija je unutrašnjost također roze sa crnim tačkicama, roze pitaya čija je unutrašnjost bijele boje sa crnim tačkicama i žuta pitaya čija je unutrašnjost bijele boje sa crnim tačkicama.


Opis biljke

Žuta pitaya raste u zemljama gdje vlada tropska klima. Cvijet je veoma krupan, ima veoma prijatan miris. Cvijet je bijele boje, a iz cvijeta se razvija plod. Plod je duguljast, žute je boje, kada se rasiječe unutrašnjost je bijele boje sa crnim tačkicama. Plod je veoma mesnat, sočan, ukusan, aromatičan.



Ljekovita svojstva

Pitaya žuta je veoma ljekovita i pomaže kod raznih oboljenja. Smanjuje masnoću, jača imunitet, poboljšava vid. Bogata je vitaminom B1,B2,B3,C.


Recepti

Pitaya žuta je veoma salatka, pa je idealna za pravljenje raznih voćnih salata, kao dodatak tortama, voćnim koktelima. Jedite voće, jer činite veliku uslugu svome zdravlju, jer koliko uložimo u naše zdravlje, toliko će nas i služiti.
Uživajte!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ćurta

Maslac i med

Med i badem