Zeleni patlidžan

Da li ste znali da postoji zeleni patlidžan? Mnogi ljudi nikada nisu ni čuli da postoji zeleni i crni patlidžan, ali postoji i mnogo je ukusan. Bogat je vitaminima i mineralima.



Opis biljke

Zeleni patlidžan raste kao i ljubičasti patlidžan.  Ima krupan mesnat list, iz cvijeta se razvija plod, koji vremenom raste i razvija se. Plod je duguljast, zelene je boje, unutar ploda se nalaze sitne sjemenke. Zeleni patlidžan pomalo sliči na tikvicu, ali ukus je različit i količina vitamina i minerala je znatno veća.



Ljekovita svojstva

Patlidžan pomaže kod mnogih zdravstvenih oboljenja kao što su reuma, gastritisa, grčeva u mišićima,  pospješuje varenje, smanjuje napetost, otvara apetiti. Bogat je vitaminom A,vitaminom C,vitamnom D, vitaminom B6,vitaminomB12.



Recepti

Zeleni patlidžan se veoma dobro uklapa sa drugim povrćem i raznim vrstama mesa. Možete ga koristiti kao glavno jelo punjeno mesom i povrćem ili kao salatu. Ali važno je da ga unosite u organizam jer je veoma ljekovit.
Uživajte!



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Maslac i med

Ćurta

Med i badem