Jestivo cvijeće

Naljepši dio svake biljke je cvijet. Iz cvijeta se razvija plod. Cvijet je veoma važan za biljku i za nas. Jer ako voćka ne cvijeta, neće biti ni ploda jabuke, kruške, breskve. Ali danas Vam pišem o jestivom cvijeću, koje zauzima veoma dragocijeno mjesto u kulinarstvu. 


Opis biljke

Veoma često se koriste jestivi cvijetovi, koji sami rastu na livadama,  u šumama ili ih mi uzgajamo u vrtovima. Bere se samo cvijet i po koji list. Morate poznavati biljke, da bi ste krenuli u ovu  zanimljivu pustolovinu.


Ljekovita svojstva

Sviježe ubrano cvijeće, sa čistih ne zagađenih livada, koje su daleko odvojene od saobraćaja je veoma ljekovito, bogato je vitaminima i mineralima.


Recepti

Svaki ubrani cvijet je potrebno oprati. Cvijeće možete koristiti u salatama sa povrćem i piletinom, ribom. U desertima sa voćem jagodama, malinama, narom, borovnicama. A možete ga dodati uz sladoled ili ukrasiti tortu sa njim. Jestivo cvijeće možete kupiti i u radnjama, ali je bolje za Vas da ga sami uberete. Jer boravak u prirodi je dragocijen i ljekovit.
Uživajte!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Maslac i med

Ćurta

Med i badem